De tijdlijn

Collectie Haags Gemeentearchief, 1913 Van toen naar nu

vanaf 1912

Hoe het begon

Collectie Haags Gemeentearchief, 1913

De zaken van de Bredase brouwerij De Drie Hoefijzers gingen goed, waardoor in 1912 directeur Frans Smit van Waesberghe een bier-koelhuis liet bouwen voor de opslag en verdere distributie van het bier. Het bierdepot stond in de Rivierenbuurt van Den Haag, vlak naast de spoorlijn naar Rotterdam. Het complex bestond uit een stal, wagenremise, bierkelder en kantoorgebouw. Deze waren met elkaar verbonden door een centrale open plaats.

1912 – 1964

De groei

Fotograaf H.A.W. Douwes, Collectie Haags Gemeentearchief, 1944

De bierfusten werden tot in de jaren ’20 met paard en wagen gedistribueerd naar de cafés, hotels en winkels in de regio. Na de Eerste Wereldoorlog gebruikten zij ook enkele auto’s en kleine vrachtwagens met in 1933, nog 2 drie-assige Fords (55 pk) en een Ford Flessenwagen (40 pk) met een vlakke laadbak. Hiervoor werd in de jaren ’20 een garage gebouwd en toen zij in de jaren ’30 ook in flessen verpakten, ook een flessenkelder gebouwd.

1965 – 2017

De overname

Fotograaf Jaap Rijkenberg, Collectie Haags Gemeentearchief, 1969

In Nederland stonden meerdere bier-koelhuizen maar het filiaal in Den Haag was het grootste en enige nog bewaard gebleven, aldus vandaag uniek in ons land. Helaas werd het complex eind jaren ‘60 gesloten toen brouwerij De Drie Hoefijzers overging in de Britse concern Allied Breweries. Daaropvolgend is het pand door o.a. de Utrechtse houthandelaar Lamaker’s en een autosloopbedrijf in gebruik geweest. Sinds 2007 staat het complex op de gemeentelijke monumentenlijst van Den Haag.

2017 – heden

Bakery Bistro

Collectie Haags Gemeentearchief, 1913

De meeste historische aspecten van het bier-koelhuis zijn bewaard gebleven en hebben wij gerenoveerd. In de vroegere flessenkelder staat nu de ambachtelijke bakkerij waar Lekker Brood gebakken wordt. De silo’s voor de biologische grondstoffen staan op de voormalige ijszolder. Op de eerste verdieping vind je onze gezellige bistro. Daarnaast voegen wij er innovatie aan toe, in de vorm van het allereerste bakkersorgel ter wereld waar het bloem en meel zichtbaar vanaf de zolder naar de bakkerij verplaatst!

Lees hier het historisch bouwonderzoek of kom langs om de unieke kenmerken van de Bakery Bistro te bewonderen onder het genot van een hapje en drankje.