De Broodbrouwers in de WIJKrant

De Broodbrouwers in de WIJKrant

Geschreven door Hetty Gijzen

Wij zijn erg blij met het mooie artikel dat Hetty Gijzen voor de WIJKrant van de Rivierenbuurt & Spuikwartier in Den Haag over ons geschreven heeft. Lees het hieronder.

VAN BIER NAAR BROOD MET DE BROODBROUWERS

Er wordt hard gewerkt in het voormalige koelhuis van de bieropslag in de Dintelstraat. Nog even geduld en De Broodbrouwers opent haar deuren. Een unieke bakkerij en een eigentijds restaurant met een passie voor duurzaam en sociaal. Het wordt waarheid in de Rivierenbuurt.

Duurzaam en Sociaal

Ad Overgaag was jarenlang als bakker werkzaam in de industriële bakkerijen. ‘Het was toch vooral zoveel mogelijk producten verkopen voor zo min mogelijk geld. Ik had daar genoeg van’, zo begint hij zijn verhaal. Vanuit het idee dat de mens goed moet omgaan met de aarde begon hij 9 jaar geleden de biologische bakkerij ‘Lekker Brood’ in een monumentaal pand aan de Herengracht, dat hij samen met Stadsherstel verbouwde. Zoals hij verwacht, slaat het product aan. De kleine gezellige winkel staat dikwijls vol en vaak wachten de mensen buiten. Er worden broodjes gesmeerd voor ambtenaren en voorbijgangers en er worden bestellingen klaargemaakt voor bedrijven en restaurants. Zo ook levert hij het biologische brood aan Happy Tosti op de Korte Poten. Een succesvol restaurantketen met jonge ondernemers die een werkplek bieden aan mensen met een arbeidsbeperking, wat Lekker Brood nu ook doet. In de loop van tijd hebben ze steeds meer samengewerkt. Ze kregen de wens om samen een bakkerij met restaurant op te richten waar duurzaam en sociaal bijeenkomen. Op de nieuwe locatie zal Lekker Brood de bakkerij doen en Happy Tosti het nieuwe restaurant concept. Zij zullen ontbijt, lunch en diner gaan verzorgen en zijn van donderdag tot en met zondag open voor publiek.

Yin en Yang

In de tijd van de 3 Hoefijzers was er in het koelhuis een enorme ijskelder gebouwd. Het ijs werd opgeslagen in een bak ter hoogte van het plafond en het koelwater liep naar beneden om de biervaten koel te houden. Voor de bakkerij komen op die plek silo’s die bakkersingrediënten door transparante buizen langs het restaurant naar beneden transporteren. Volgens Ad het eerste bakkerijorgel van de wereld. Voorheen was het koeling door ijs, straks worden het grondstoffen als tarwemeel, tarwebloem en water. Zo proberen ze de originele functie weer terug te brengen. Vanuit het restaurant dat op een vide is gerealiseerd, kijk je naar de bakkerij beneden en kun je het proces goed volgen. Ad wordt steeds enthousiaster tijdens ons gesprek: ‘Hier komen bier en brood samen en hier komen verleden en heden samen. Alles klopt gewoon aan dit concept. Het grijpt in elkaar. Het is een Yin en Yang. Wij hebben er enorm veel zin in’.

Overigens blijft de bakkerswinkel voorlopig gewoon op de Herengracht!

Een borrel voor de buurt

Als buurtbewoners bent u van harte uitgenodigd voor een bouwborrel op 28 januari vanaf 16.00 uur. Locatie: Dintelstraat 46. U ziet dan hoe het eruit gaat zien, wat De Broodbrouwers en de buurt voor elkaar kunnen betekenen en wat de openingsdatum wordt. Kom vooral kennismaken en geniet van een optreden van een beroemde Nederlandse zanger.

Wil je meer weten over de WIJKrant, ga dan naar www.brs-denhaag.nl

Dit vind jij ook interessant