De Broodbrouwers in Bakkerswereld

De Broodbrouwers werkt samen Everyday Heroes

Geschreven door Anne Mieke Ravenshorst

Bakkerswereld is dé onafhankelijke informatiebron voor brood- en banketbakkerijen. Daarom zijn wij erg blij met het mooie artikel dat Anne Mieke Ravenshorst over ons geschreven heeft. Lees het hieronder.

In voormalig bierdepot De Drie Hoefijzers bij het Rijswijkseplein in Den Haag bouwen de eigenaren van Lekker Brood en Happy Tosti aan een nieuw, circulair bedrijf: De BroodBrouwers. De biologische bakkerij wordt er ondergebracht, samen met een restaurant onder expertise van Happy Tosti. De ondernemers willen een wezenlijke bijdrage leveren aan de samenleving door lekker en gezond voedsel aan te bieden en zoveel mogelijk banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Het wordt een brouwerij van leuke en unieke dingen.’

De bakkerij van Lekker Brood aan de Herengracht in Den Haag is te klein geworden voor de leveringen aan zowel de particuliere als de zakelijke markt. Menige consument weet de biologische producten te waarderen en koopt in het authentieke, van oorsprong delicatessenwinkeltje op nummer 16. Brood, banket, stukwerk en aanverwante producten, zoals granola’s en jam, gaan er over de toonbank. Alles gegarandeerd biologisch.

De BroodBrouwers

Het verhaal van De BroodBrouwers begint met twee gedreven ondernemingen, Happy Tosti en Lekker Brood. Samen gaan zij een sociaal, duurzaam maar vooral leuk bakkerij-/

horecaconcept beginnen in Den Haag. Met de focus op sociaal ondernemen en met aandacht voor het milieu worden in het gemeentelijke monument ‘De Drie Hoefijzers’, 100 procent biologische bakkerijproducten gebakken voor zowel consumenten als zakelijke afnemers.

Zakelijke markt

Ook de zakelijke markt weet Lekker Brood steeds vaker te vinden. De bakkerij levert aan derden voor wederverkoop, aan de horeca en aan bedrijven en organisaties. ‘Behalve de Eerste Kamer hebben we sinds kort ook de Tweede Kamer als klant’, illustreert Floris Overgaag, een van de mede-eigenaren van Lekker Brood. Vele bedrijven in de omgeving van de winkel bestellen er belegde broodjes. Die worden als het even lukt met een van de Lekker Brood-fietsen bezorgd, in bamboeschalen die geschikt zijn voor hergebruik.

Die aanpak symboliseert het bedrijf; de eigenaren willen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en het milieu, door superlekkere, gezonde en biologische producten te leveren. En door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die een extra zetje in de rug en veel structuur nodig hebben, aan het werk te helpen.

Hele bedrijfskolom stimuleren

Aan leveranciers van grondstoffen, mede-producenten en afnemers wordt hetzelfde gevraagd. Floris: ‘We willen de hele bedrijfskolom stimuleren zo te werken. Bakkerij Roodenrijs in Rijswijk bakt biologisch brood voor ons, omdat we de grote hoeveelheden, de palletverkoop, niet in onze eigen bakkerij kunnen maken. Van hen vragen we om het werk dat voor ons gedaan moet worden, te laten doen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daar staat iemand bijvoorbeeld heel blij ’n dag lang dozen met gesneden broden voor Happy Tosti in te pakken.’

Bij afnemers ligt dit gecompliceerder. Lekker Brood kan het niet als eis stellen, ‘maar we gaan er wel over in gesprek’, zegt Floris. ‘Als een afnemer in de horeca 1 euro op een hamburger doet, doordat hij zijn bio-hamburgerbroodjes bij ons afneemt in plaats van elders, zorgt die horecaondernemer ook voor een beetje betere samenleving. Dat kan hij aan zijn klanten vertellen.’

Zo hangt alles met alles samen. Naast de droom die nu werkelijkheid wordt, is er de wens ooit een eigen tarwe te gaan malen. Met vanzelfsprekend ook daar medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘Daarmee is dan de hele keten gesloten’, zegt Floris.

Uitbreiding nodig

Lekker Brood is eigendom van Ad (62) en Anja (60) Overgaag, hun zoon Floris (27) en neef Gosse (26) Bijlenga. De laatste twee hebben een paar jaar geleden besloten het bedrijf over te nemen, waarna de toekomstplannen groeiden. Samen met de eigenaren van Happy Tosti, de twee ‘eigenwijze hotello’s’ Jasper Kool (30) en Wibe Smulders (29), is de droom ontstaan om een grotere onderneming neer te zetten.

Die droom is niet puur idyllisch. ‘Met alleen een bakkerij ga je het niet redden in deze tijd’, aldus Floris. ‘Er is beleving nodig: een restaurant, duurzaamheid, een sociale werkomgeving.’

Lekker Brood past bovendien niet meer in de bakkerij aan de Herengracht. De mannen van Happy Tosti hebben steeds meer brood nodig voor de uitbreiding van hun bedrijf dat momenteel 7 restaurants telt. En de eigenaar van het pand aan zowel de Herengracht 16 als de Dintelstraat – Stadsherstel Den Haag – heeft het ideaal om met opgeknapte historische panden bij te dragen aan de duurzaamheidsgedachte.

Al filosoferend is hieruit een ondernemersplan ontstaan dat stoelt op drie pijlers: de biologische bakkerij, een restaurant waar de bakkerij aan levert, en de sociale component. Zo ontstond het idee het oude bierdepot om te bouwen tot De BroodBrouwers.

Samen met stadsherstel Den Haag

In totaal wordt er samen met Stadsherstel Den Haag ruim €2 miljoen in het project geïnvesteerd. Het pand ligt op een locatie tussen Hollands Spoor en Den Haag Centraal, een buurt die langzaamaan van een achterstandswijk in een aantrekkelijke woonomgeving verandert en die de toegangspoort tot de binnenstad van Den Haag moet gaan worden. Dat betekent: veel traffic, veel forenzen en veel jonge bedrijfjes die in de omgeving ontstaan.

Het bedrijf is ondergebracht in Holding De BroodBrouwers, waarvan Lekker Brood en Happy Tosti elk voor 50 procent eigenaar zijn. De bakkerij (160 m2), levert straks aan het restaurant (180 m2), bestaande particuliere en zakelijke klanten, aan de winkel aan de Herengracht die vooral als verkooppunt van belegde broodjes blijft bestaan, en is verantwoordelijk voor de levering aan derden.

Uniek voormalig koeldepot

Het pand waarin De BroodBrouwers worden ondergebracht, ondergaat een stevige verbouwing. Het is het laatste koelhuis van een bierbrouwerij in Nederland dat nog intact is. In het dak hangen grote koelijsbakken, daarin werd vroeger ijs gedaan om de lucht te koelen die via een ventilatiesysteem het magazijn werd ingelaten. Zo bleven de biervaten koel.

In deze oude ijsbakken gaan straks de grondstoffen. Silowacht in Zwolle heeft onderzocht of de grondstoffensilo’s erin kunnen worden gemaakt en dat kan. De bakkerij komt in de kelder. Op de begane grond wordt het restaurant gesitueerd. Via doorzichtige buizen gaan de grondstoffen door het restaurant naar de kelder: meel, graan, hulpgrondstoffen en zoet, zout en regenwater. Een bakkerijorgel in het zicht van de gasten: beleving ten top.

Sociale werkomgeving

In vijf jaar tijd willen De BroodBrouwers 70 tot 100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst hebben. In de bakkerij, het restaurant, de afwas en logistiek. Het onderscheid met andere bedrijven die ook werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, is dat De BroodBrouwers echt grote stappen wil zetten. Vandaar ook de uitbreiding van deze visie naar de hele bedrijfskolom. Floris: ‘We willen groeien in omzet om meer van deze mensen aan werk helpen. Hoe groter we worden, hoe meer mensen we kunnen helpen.’ Happy Tosti heeft met zijn winkels, verspreid over Nederland, de visie om 500 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Andere benadering werknemers

De sociale component met de werknemers vraagt een andere aanpak dan met reguliere medewerkers, die Lekker Brood en Happy Tosti ook in dienst hebben. ‘Dat moet je wel liggen’, legt Floris uit.

‘De mensen die wij hier in dienst hebben, vragen om veel structuur. Als de chauffeur een vaste route heeft voor de bestellingen, moet je niet ineens vragen daarvan af te wijken. Dat weten we. In het restaurant hebben we straks een medewerker die niet tegen de drukte tussen de middag kan. Die gaat dan in die uren naar een ‘veilige’ plek in de keuken om bijvoorbeeld kopjes af te wassen, tot de drukte voorbij is. We zoeken overigens naar een betere benaming dan ‘afstand tot’. Bij ons is een chauffeur een chauffeur.’

Uitzendbureau Actor regelt

Lekker Brood en Happy Tosti werken samen met Actor, een uitzendbureau voor dit type medewerkers. Actor doet het voorbereidende werk, vraagt wat de medewerkers willen en kijkt waar ze inzetbaar zijn. Dan pas volgt een gesprek met de eigenaren van de bakkerij. Gosse Bijlenga neemt dit meestal voor zijn rekening. Hij brengt momenteel alle werkzaamheden letterlijk in beeld met manuals, afbeeldingen en planningen, vertelt Floris.

‘Gosse is erg bezig met de organisatie daarvan. Dat is een heel proces, het vraagt veel inlevingsvermogen en flexibiliteit. Je moet goed weten voor welk werk je ze aanneemt, want die structuur is ze nodig, daar kun je niet vanaf wijken. Actor is ook daarin een belangrijke schakel.’

Goed monitoren

Actor heeft eens per twee weken gesprekken met de medewerkers, en gaat dan ook wordt in op de thuissituatie. Zo wordt goed wordt gemonitord hoe het met een medewerker gaat. Een enkele keer komt het voor dat een medewerker zelf de wens heeft om andere werkzaamheden te doen of er iets bij wil doen. Floris: ‘Maar daar zullen wij nooit om vragen, je moet heel goed de verwachtingen van zo’n kandidaat in de gaten houden. Mochten er andere wensen zijn, dan geeft hij of zij dat zélf aan. Het kan best zijn dat de chauffeur straks in de bakkerij wil werken, of een inpakker in het restaurant. Daar zijn mogelijkheden voor.’

Behalve dat Lekker Brood en Happy Tosti met hun werkwijze een sociale bijdrage leveren aan de samenleving, heeft het ook veel voordelen om met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt te werken, zegt Floris. ‘Als ik via een gewone vacature op zoek ga naar een chauffeur, is die veel lastiger te vinden. En die zijn veel sneller ontevreden, stellen meer eisen. Deze mensen zijn iedere dag blij om naar hun werk te gaan, hebben veel meer plezier, geluk en loyaliteit.’

Alle medewerkers krijgen per maand betaald. Het loonkostenvoordeel vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid vindt maandelijks plaats aan Lekker Brood/De BroodBrouwers. ‘Het is fijn dat die afhandeling maandelijks plaatsvindt en niet één keer per jaar. Zo houd je goed overzicht op de uitgaven en inkomsten’, aldus Floris Overgaag.

Hij vertrekt voor enige tijd naar Amerika om daar inspiratie op te doen. ‘Het loopt hier wel door met Gosse en de jongens van Happy Tosti. Mijn vader gaat weer wat meer doen, mijn moeder blijft haar winkel aan de Herengracht runnen. Het wordt een brouwerij van leuke en unieke dingen.’

Begin januari 2020

Begin 2020 moeten de deuren van De Broodbrouwers open. De nieuwjaarsborrel van Bakery Nexus zou er 27 januari worden gehouden, maar rond die tijd is het project nog niet klaar. De Nexus Nieuwsjaarsevent vindt zodoende plaats in de Caballerofabriek in Den Haag.

Over Lekker Brood

Sinds november 2010 is Lekker Brood actief op de Herengracht 16 in Den Haag. 100 procent biologisch, vakmanschap en onweerstaanbaar zijn de waarden, die de eigenaren hun dagverse aanbod meegeven. Iedere dag uit een historisch pandje in het midden van Den Haag. Floris Overgaag: ‘Zonder uitzondering worden onze specialiteiten gebakken van biologische ingrediënten, die minder verontreinigingen bevatten en vooral op eigen kracht vertrouwen. De 48 uur die we nodig hebben om ons aanbod op de planken te krijgen, is vooral nodig om het deeg rustig de tijd te geven om een lekkere smaak en geur te ontwikkelen. Ons respect voor het proces en de samenwerking met Happy Tosti heeft ons inmiddels ook overtuigd van onze sociale verantwoordelijkheid. Met regelmaat ontwikkelen we, met hulp van de natuur, innovatieve bakkers specialiteiten samen met onze afnemers.’

Wil je meer weten over Bakkerswereld, ga dan naar www.bakkerswereld.nl

Dit vind jij ook interessant