Brouwstuk

Brouwstuk

Terug naar de basis voor smaakvoller, malser én ambachtelijker brood!

Een brouwstuk ‘kookstuk’ is al een eeuwenoude werkwijze die bij brood maken gebruikt wordt, maar door de huidige technieken en werksnelheden een beetje wordt vergeten. Dit brouwstuk wordt toegevoegd aan een zuurdesemdeeg. De basis van deze broden bestaan uit water, zout, bloem, ons eigen huis-zuurdesemcultuur en brouwstuk. Zo creëren wij bij Lekker Brood een smaakvoller, malser en ambachtelijker brood.

Het proces
De naam brouwstuk komt van het proces hoe het gemaakt wordt. Het proces bestaat namelijk uit het voorverstijfselen van zetmelen, hierbij worden verschillende zaden, pitten en granen gekookt in een grote brouwketel. Dit koken leidt tot een hogere vochtbinding wat weer zorgt voor een malser, elastischer en spekkiger kruim. Het kruim is het binnenste van het brood. Deze gekookte zaden, pitten en granen noemen wij ons brouwstuk. Wanneer wij dit aan ons brood toevoegen ontstaat er een hoger vochtgehalte in het brood.

Unieke broden
Met het brouwstuk kan je veel verschillende recepturen bedenken en zo dus allerlei unieke broden maken. Door telkens andere zaden en pitten aan het brouwstuk toe te voegen heeft elk brouwstuk zijn eigen smaakprofiel. Door zaden en pitten puur en ambachtelijk te behandelen, kunnen wij als bakker écht het verschil maken.

Dit vind jij ook interessant